Dierenwereldclub

Dierenwereldclub donderdag 17 januari 2019 Thema : Dieren in de winter.

Waar blijven alle vogels in de winter? Er zijn vogels die het in Nederland te koud vinden en trekken naar warme landen zoals Afrika. Deze groep noemen we trekvogels. De vogels die hier blijven zijn standvogels. We hebben een gesprekje gehad over hoe houden vogels zich warm, hoe vinden vogels eten buiten als het zo hard vriest of als er sneeuw ligt.

Hierna konden de kinderen zich als vogel uitleven. We hebben een spel gedaan Pas op de poes. Een tik spelletje. Dolle pret.

Voor de vogels hebben wij een voerpoppetje gemaakt van vetbollen en pinda's  Zeer geliefd bij koolmezen. De kinderen kunnen ook broodkruimels of fruit opgaan hangen. Elk vogel soort eet weer ander voer. Maar pas op dat de poes niet bij het eten kan komen. De vogel is niet veilig voor de poes.

 

Dierenwereldclub dinsdag 29 mei 2018 Thema Honden gedrag

Voor kinderen met dieren, met name honden, is het belangrijk om te weten hoe je met ze omgaat. Je kunt niet alles maar doen wat jij leuk lijkt. Honden hebben ook gevoel en emoties. Omhels mij nooit bijvoorbeeld. Een stevige knuffel vindt jij vast ook niet aangenaam. Eerst vragen of je mag aaien of laat mij met rust als ik eet of slaap. Zo zijn er 10 gouden regels om te weten om te voorkomen dat je door mij wordt gebeten. Honden ruiken en proeven veel beter dan wij. De kinderen hebben grappige spelletjes hierover gespeeld. 

Dierenwereldclub dinsdag 14 mei 2018 Thema: Slakken

Slakken zijn hele interessante dieren, eigenlijk weekdieren. Slakken hebben geen botten zoals wij. Slakken houden niet van de zon, ze drogen op en gaan dood. Daarom hebben vele slakken een huisje. Een huisje op zijn rug is handig, maar ook zwaar. De slak is dan ook niet zo snel, hij doet alles in een slakkengangetje. Een slak heeft 4 voelsprietjes. 2 korte en 2 lange voelsprieten. op de uiteinde van de lange voelsprieten zitten zijn ogen. Slakken kunnen niet zo goed zien. De kinderen kregen van mij een plastic zakje om met eigen ogen te ontdekken hoe lastig kijken dan is. Slakken voelen veel, voor de kinderen had ik een voeldoos. Alleen voelen, niet kijken en dan proberen te raden wat het voorwerp is. Spannend en niet gemakkelijk.

Buiten mochten de kinderen proberen om slakken op te sporen. Het was een warme dag, je raadt het zeker al wel, een lastige klus. slakken gaan zich verstoppen. Gelukkig zaten er in de tuin bij Astrid vele slakken dichtbij de vijver.

Zo konden er nog vele kinderen ervaren hoe het was om een slak aan te raken.

 

Dierenwereldclub dinsdag 7 mei 2018 Thema : Zwanen

Zwanen zijn de grootste watervogels van Nederland, lengte 150 cm en een mannetje gewicht ongeveer 12-20 kg.

Weten jullie waarom zwanen lopen met een waggelende gang? Nou de kinderen op de BSO nu wel. De poten van een zwaan staan ver uit elkaar en ver naar achteren. Dat maakt het lopen op het land moeilijk.

Als de zwaan zo zwaar weegt, hoe komen ze dan in de lucht? weet jij dat?

De zwaan rent als het ware over het water. Als hij genoeg vaart heeft, komt hij los en trekt zich omhoog. Bij het opstijgen trappelen ze met de poten en slaan krachtig met de vleugels. In de lucht vliegen ze rustig, maar je hoort het geluid van het vliegen. Klinkt als een luid fluitend geluid.

We hebben niet alleen informatie uitgewisseld, de kinderen hebben een zwaan gemaakt, spel gespeeld "witte zwanen, zwarte zwanen wie gaat er mee naar...."en als afsluiting snoep happen.

Zwanen gebruiken hun lange nek om op de bodem naar voedsel te zoeken. De kinderen speelden even voor zwaan. 

Dierenwereldclub dinsdag 24 april 2018 Thema: waar is de Lente

Officieel begint de Lente op 20 maart . Door de afgelopen  warme dagen, ging het ineens heel snel met de natuur. De blaadjes kwamen te voorschijn en mooie planten kwamen in bloei te staan. Met de kinderen zijn we naar de vijver, achter de BSO gelopen. De natuur is heel dichtbij, om ons heen. Toch door alle drukte van deze tijd, zien we vaak niet eens, hoe mooi onze wonderlijke natuur is. De kinderen ontdekten diverse vogelnestjes. Een nest van een Merel in de heg en een Eendennest vlak tegen de waterkant aan. Een blauwe Reiger kwam aanvliegen en aan de overkant zwommen een mannetje en een vrouwtjes Eend. Met een verrekijker haal je de natuur nog eens dichter naar je toe. De kinderen vinden dit elke keer weer een hele spannende ontdekking. Tijdens het terug lopen ontdekkend we nog 2 Koolmees nestkastjes aan de boom. 

Op de BSO konden de kinderen Eendeneieren bekijken en aanraken, Deze eieren waren vorig jaar niet uitgekomen. Als grapje had ik een stuiter ei er tussen geplaatst. Toen ik deze ei liet vallen ging het niet kapot.

Dierenwereldclub dinsdag 10 april 2018 Thema : Regenwormen

Regenwormen zijn belangrijke dieren voor de natuur. Als alle regenwormen uit het bos zouden verdwijnen, dan zouden de blaadjes niet meer opgegeten worden. De blaadjes zouden één grote hoop worden. In de natuur is alles heel goed geregeld. Planten maken eten voor de dieren en dieren maken eten voor de planten. Regenwormen zijn afvalverwerkers.

Regenwormen zijn ook belangrijk om de grond luchtig te houden, ze maken veel gangen in de grond. Tijdens deze dierenles was observeren, kijken en ontdekken belangrijk. Regenwormen zijn kwetsbare dieren, ze drogen door de zon snel uit. Met de kinderen gingen we regenwormen lokken door gebruik te maken van trillingen. Als regenwormen trillingen in de grond voelen, haasten ze zich naar boven. Ze denken dan dat er een mol op komst is of dat het hard regent. Als het hard regent, lopen de gangen in de grond vol. Dat vinden wormen niet leuk.

Met z'n allen gingen we met onze voeten stampen en springen. Al snel kwamen de eerste regenwormen al te voorschijn. Trek niet aan de worm als die naar boven komt. Wormen trek je snel uit elkaar. Een hele beleving om eens een worm vast te houden. De wormen die omhoog kwamen, hebben we al vast in ons moestuintje terug geplaatst. Immers regenwormen zijn afvalverwerkers en maken de grond luchtig.

Zo waren de kinderen lekker bezig in hun eigen leefomgeving, in en om de BSO de "de jonge wereld". 

Dierenwereldclub maandag 19 maart 2018 Thema : De Blauwe Reigers

Een kleine kolonie Reigers op landgoed Nienoord te Leek. Sinds 1963 zijn blauwe reigers volledig beschermd. De populatie groeit langzaam weer. Overal waar ondiep water voorhanden is, ook in voldoende voedsel voorziet. Om te broeden zijn bomen onmisbaar, daar waar deze combinatie te vinden is zijn blauwe reigers nooit ver weg.

Reigers spotten met een verrekijker, een hele leuke uitdaging. Sommige kinderen hadden nog nooit door een verrekijker gekeken. Wat een ontdekking, bomen die heel dichtbij komen etc.... De natuur valt niet vast te leggen. Alle reigers waren zeker aan het vissen, geen reiger te zien.

Dierenwereldclub maandag 5 maart 2018

Thema: Vissen 

Vissen staan op nummer 1 wat betreft huisdieren. Vroeger had ik als kind ook Goudvissen. Maar het is best lastig om goed voor Goudvissen te zorgen. Ze leefden dan ook niet lang bij ons. Deze vissoort kan in goede leefomstandigheden wel 26 jaar worden. Meestal is de vissenkom te klein, je hebt stroming beweging nodig in het water voor het zuurstof, ze sterven door vervuiling of eenzaamheid. Goudvissen zijn sociale dieren, ze leven graag samen met anderen. Voordat de kinderen een knutselopdracht kregen om een vis te maken, heb ik voorgelezen uit het boek" De mooiste vis van de zee helpt een ander"/

Een prachtig verhaal, met een mooie boodschap erin. De verdwaalde vis werd eerst verstoten, maar in nood kwamen ze allen in actie. Elkaar helpen kwam ook aan de orde bij  het in elkaar zetten van een vis zie foto.   

Dierenwereldclub donderdag 15 februari 2018

Thema: ontdekken en struinen in het bos. 

Kinderen rennen van A naar B als het om een speurtocht gaat. Ik had allerlei gekleurde veertjes aan bomen opgehangen. De opdracht was zoek 8 dingen op die op deze foto te zien zijn. Ieder kind kreeg een gekleurd bakje mee, om daar de natuurmaterialen in te bewaren. Nou.. sommige kinderen hebben hun bakje wel 3x moeten vullen. Telkens vielen de blaadjes etc. uit hun bakjes. Zo druk hadden het met struinen en ontdekken.  

 

Contact met de natuur voedt het vermogen van het kind tot creativiteit en verbeelding. Spelen met een omgewaaide boom, probeer daar maar eens overheen te lopen! Van het één kwam het ander, de uiteinde van de boom zaten grote takken. Dolle pret om daar iets mee te doen. Ook ontdekten de kinderen een kleine sloot. En wat is er leuker aan om daar takken in te gooien en te kijken wat er gebeurt.

Deze dierenles is een prachtig voorbeeld om te zien hoe belangrijk het contact met de natuur is. Kennismaking en bewustwording van de natuur.

Dierenwereldclub donderdag 8 februari 2018

Thema dierenles: Konijnen

 

Vanmiddag was het thema het konijn. Konijnen zijn groepsdieren, ze hebben elkaar nodig en tenslotte is het veel gezelliger. In het wild zijn het knagers, gravers  en renners. Ook onze huisdier konijn, hebben hier  behoefte aan. In de praktijk hebben wij vaak 1 konijn en meestal een veel te klein verblijfplaats. 

Een leuke gevarieerde dierenles,  De informatie die ik de kinderen heb meegeven zat verwerkt in luister- en spelopdrachten. 

Het meest enthousiaste waren de kinderen over Woezie het konijn die  ik had meegenomen. Ze mochten dit diertje voeren met een klein stukje appel. Woezie zelf zat veilig op tafel in een grote bak. Met 15 kinderen was het anders één gekke boel geworden.

Dierenwereldclub donderdag 25 januari 2018

Thema dierenles: Wintergasten, trekken of blijven?

In september en oktober is de vogeltrek in volle gang. Vogels trekken dan weg uit hun broedgebieden omdat het daar te koud is of omdat er geen voedsel meer is. Hoe vinden ze de weg? Trekvogels leggen ongelooflijke afstanden af om op de plek te komen waar ze willen zijn. En ze weten de weg terug ook altijd. Ze weten ook precies wanneer ze gaan vertrekken en hoe lang ze weg moeten blijven. Hoe doen die vogels dat toch?

Van de Natuur en Duurzaamheid Educatie Groningen, heb ik 8 opzette vogels meegekregen. Het zijn vogels die we niet meer zo vaak zien. Ze staan op de rode lijst Nederland.

Het Nonnetje, De Kemphaan, de Kneu, Dodaar, Draaihals en de Goudplevier. Deze dieren les was best wel bijzonder. De kinderen mochten voelen en natekenen. Goed letten op de details dus.

Weetjes: De Noordse Stern staat bovenaan als het om afstand gaat. Dit dier vliegt maar liefst 40000 kilometer heen en terug tijdens de vogeltrek. De Kanoet, is een vogel die broedt rond de Noordelijke IJszee. Zonder rust vliegt hij duizenden  kilometers om een warm en gunstig plekje te vinden.

Dierenwereldclub donderdag 11 januari 2018

Thema dierenles : Bewegingen van dieren

Hoe komen dieren vooruit? Een dier in de lucht beweegt anders dan een dier in het water. Er zijn dieren die geen poten hebben of juist heel erg veel. De kinderen zijn hiermee aan het werk geweest, d.m.v. spelletjes en uitbeelden van de bewegingen. Een slak gaat heel langzaam, daarentegen een haas heel vlug.

Buiten waren dierenkaarten verstopt, de kinderen mochten deze opzoeken voor het spel. Het spel was wie is het snelste dier?

Een Haas kan wel 72 km per uur rennen, dat is best snel als je ziet dat een Leeuw 80 km per uur op zijn snelst gaat. De kinderen konden zelf ook heel hard rennen. Zo'n dieren les doet wel wat met kinderen. Een meisje uit de groep werd heel verdrietig. Haar lieveling dier de Hamster was in het spel de langzaamste (6 km per uur). Maar als je andere dieren als een Slak, Mier met een Hamster vergelijkt, dan gaat de Hamster wel heel snel.   

Dierenwereldclub dinsdag 27 juni 2017

Thema dierenles: kikkers 

De kikker met de grote mond, dit verhaal was fantastisch een leuke aanrader om dit boek aan te schaffen.

Kikkers zijn belangrijk als schakel in de kringloop. Als er te weinig kikkers leven, heeft dat grote gevolgen voor andere dieren in de natuur. Gelukkig wordt het buitenwater steeds schoner. Maar de Padden hebben het zwaar om van het ene natuurgebied naar het ander te gaan. Vele padden worden doodgereden. kikkerdril vind je nu niet meer, maar eigeel lijkt wel heel erg veel op dril. Dit had ik mee genomen. Met de lange tong vangen kikkers o.a. vliegen. Deze lange tong rolt de kikker in een zeer snel tempo naar buiten. Het puntje is kleverig, daarmee vangen ze de vliegen Een oprol toeter kun je hiermee vergelijken. Op de linkse foto is te zien wat de kinderen zelf hebben gemaakt. De tijd vloog voorbij. Ik had nog een leuk spel in petto. Van A naar B springen als een kikker. op de terugweg neem je in de mond een ballontje mee.

Dierenwereldclub dinsdag 20 juni 2017

Thema dierenles: Bomen

Locatie: Bos Nienoord Leek

Wat is een boom? Geen moeilijke vraag voor de kinderen, maar een kiemplantje wordt lastiger. Als we naar een eikenboom kijken dan is een eikel het begin en dan een kiemplantje. Wisten jullie dat een boom enorm veel wortels heeft, zo groot wel als de kruin zelf. Bossen zijn belangrijk, voor dieren als mensen. Dat wij hier zuinig op moeten zijn is wel heel belangrijk. Bomen zuiveren de lucht, ze maken zuurstof en dat ademen wij in. Wat een mooi proces.

Het bos is er ook voor om lekker te spelen, struinen en ontdekken. een beetje van dat alles heb ik de kinderen laten ervaren. uiteindelijk zijn de kinderen onze toekomst.

Dierenwereldclub maandag 11 april 2017

Thema dierenles: bezoek op de Scheperij leek Lammetjes geboren

De schaap valt onder de boerderijdieren, je ziet ze het hele jaar door in het weiland lopen. Als de moeder schaap bijna een

voldragen lammetje in haar buik heeft, gaan ze bij Mike naar binnen op de boerderij Oosterheerdt. De kinderen konden van dichtbij zien hoe een lammetje bij haar moeder dronk. Dit is overigens niet een vanzelfsprekend iets. Soms gaat dit heel moeizaam. Lammetjes worden ook met de fles gevoerd als bijv. een drieling wordt geboren en de moeder heeft niet voldoende melk voor allen. Een groot feest voor de kinderen om dat schouwspel te mogen ervaren. Wat kunnen die kleintjes snel en heftig drinken. Met een kwispelende staartje. Op de boerderij zijn 3 verschillende soorten. Vind u het ook leuk om ze van dichtbij te bekijken, de deuren staan overdag open voor publiek. 

Dierenwereldclub dinsdag 21 maart 2017

Thema dierenles : De vogels een handje helpen met materialen voor een nestje bouwen

Voor vogels die leven in een stad is het niet altijd makkelijk om veertjes, takjes en ander zachte spulletjes voor hun nestje te vinden. Ik had een aantal nestjes van vogels meegenomen. De kinderen konden zien en voelen hoe een nest van bijvoorbeeld een Merel is gemaakt. Gras, aarde en mos een merel gebruikt dit veel voor zijn opbouw nestje. De koolmees zoekt kleinere en zachtere materialen. In het nestje van de koolmees konden de kinderen heel goed zien, dat ze de rode stof uit mijn wollenkleed hadden geplukt. Weet u waarom een nest rond is? "Omdat hun kontje rond is" was een antwoord van één van de 15 kinderen. En dat was nog niet eens zo'n raar antwoord. Ronde nesten zijn veiliger voor de eieren en inderdaad prettiger voor het vogeltje die de eieren warm moet houden.  Voordat wij een knutsel vogelei van allerlei materialen gingen maken, mochten de kinderen buiten eerst zelf gaan zoeken. Het eindresultaat prachtige bouwwerkjes voor de vogels. Kinderen jullie mogen een mooi plekje in de tuin zoeken, om de vogelei op te hangen. Welke vogels komen er bij jou in de tuin spulletjes zoeken? 

Dierenwereldclub dinsdag 7 maart 2017

Thema: Grote en kleine dieren

Welk landdier is de grootste hier op aarde? Welke vogel is de kleinste? Waarom heeft een Giraffe een lange nek?

Allemaal vragen een leuk educatief thema met veel tegenstellingen. Meten en wegen zat ook in deze dieren les van vandaag. Als we het met de kinderen hebben over de kleinste vogel de Kolibrie, die ongeveer 6 cm en 2 gram weegt, dan zegt dat hun niet zo veel. Heel begrijpelijk natuurlijk. De opdracht aan de kinderen was zoek iets in jullie ruimte dat ongeveer 2 gram weegt. Dan krijgen dingen een andere waarde. De Afrikaanse olifant  is de grootste landdier, zo'n 9 meter lang. O ja... wat is 9 meter dan! Met een heel lang touw en een meetlat gingen de kinderen aan het werk. Zelfs een meetlat was nieuw voor ze. Op een ladder klimmen dan voel je je wel heel groot. En als je zo groot bent kijk je anders naar jouw omgeving. De kinderen vonden dit ontzettend leuk, ze konden ineens overal bij. Zo werkt ook de lange nek van een Giraffe. Giraffe kunnen dan beter bij de bladeren in de hoge bomen komen. De knutselactiviteit was vandaag, zet jouw voetafdruk in die van de Olifant. Twee Olifantspoten met de afdruk van de kinderen hangt aan de deur bij de BSO de Jonge Wereld.

Dierenwereldclub dinsdag 7 februari 2017

Thema: Voedsel een buiten activiteit

Voor deze activiteit  gingen we naar het Leeksterbos Nienoord. De 12 plastic eendjes gaven de plek aan waar de kinderen een voedselbakje moesten zoeken. In het bakje zat voedsel zoals een wortel. Welk dier zal dat eten? Aan de hand van 12 foto's, werd het voor de kinderen wat makkelijker om het dier te benoemen.

Het was rennen, ze zagen overal plastic eendjes. De worst die in één van de bakjes lagen, was erg verleidelijk om zelf op te eten. De leiding zelfs was zo enthousiast door de kinderen een handje te helpen met het zoeken. Of was het te geur en koud?

Kinderen en de natuur, ze kunnen zich heerlijk uitleven, zo mooi gezicht elke keer. De natuur heeft ons veel te bieden, maar meestal hebben we het oog er niet voor. Zijn we veel te druk met andere dingen.   

Dierenwereldclub 2017

De dinsdagen 17 en 31 januari  stonden in teken van ogen en oren.

De ogen als de oren zijn voor dieren erg belangrijk om te overleven in de natuur. Twee categorieën dieren kennen wij de groep roof- en prooidieren. Roofdieren hebben de ogen in het vooraangezicht, daarmee kunnen ze de afstanden van de aanval goed voor inzetten, diepte zien dus. Daarentegen hebben prooidieren de ogen aan de zijkanten van het hoofd. Prooidieren moeten alert zijn op roofdieren om niet opgegeten te worden. Voor hun is het belangrijk om zo breed mogelijk zicht te hebben. Grappig is dat Krokodillen de ogen boven in en aan weerzijde de ogen hebben. Krokodillen zijn roofdieren en liggen veel in het water, net met hun kop boven water. De stand van de oren en groten verschillen enorm. Sommige dieren als de Uil kunnen de oren bijna om zijn as draaien, zonder de kop te bewegen. Bij bepaalde dieren zijn de reukorgaan beter ontwikkeld dan de oren. Deze dieren hebben meestal kleine oren.

De kinderen hebben allerlei spellen gedaan om een klein beetje idee te krijgen hoe belangrijk ogen als oren zijn. Voor ons als mens en dieren in de natuur.

Dierenwereldclub donderdag 24 november 2016

Thema : Dieren in de winter

Het blokje van 3x op de donderdaggroep zit er eerst weer op. Vanmiddag ging het over de vogels die hier in de winter verblijven. Zoals de Merel, Koolmees, de Roodborstjes. Moet je nou alleen tijdens de strenge winter voeren? De meningen zijn hierover verdeeld. Vogels hebben het soms zwaar en kunnen heel goed de hulp van bijvoederen gebruiken. Als je zelf een vetbol maakt denk dan om het zoutgehalte. Ook vogels kunnen dorst ervaren en als er weinig vers water in hand bereik is door de vorst, kunnen ze in de problemen raken.

De kinderen hebben prachtige poppetjes van vetbollen en pinda's gemaakt.

Dierenwereldclub donderdag 3 november 2016

Thema: Dieren in de winter

Hoe overleef ik de winter? Vandaag besteden we aandacht aan de vogels. 

De winter is een moeilijke tijd voor veel dieren om te overleven. Ze zijn afhankelijk van het voedsel wat in de natuur te vinden is. In de winter hebben ze zelfs meer voedsel nodig. Want om warm te blijven gebruiken ze veel energie en die energie halen de dieren uit hun voedsel.

Vogels die insecten eten, hebben niks te eten. Daarom trekken ze naar het zuiden. Voorbeelden zijn de zwaluw, de koekoek en de nachtegaal.  Dit noemen we vogeltrek.  Vandaag ga ik de kinderen daar meer oververtellen.

 

  

De intro begon met kijk of er voor jou handschoenen een muts of sjaal ligt, waarmee jij je lekker warm kan aankleden.

Vogels kunnen zich niet aankleden, hoe doen die dat dan? Zij gaan trekken naar andere delen op deze aardbol, om naar voedsel te zoeken. Dat noemen we vogeltrek. Ze vliegen wel 1000 tot 3000 km, een zware tocht. Maar ze zijn slim en maken van elkaar gebruik door in een V-Vorm te vliegen. De voorste heeft het zwaarst maar ze losten elkaar steeds af, een super teamwork. Met een propeller konden de kinderen dit ook zelf ervaren. In deze educatieve dieren les lag de nadruk veelal op ervaren. Buiten bij de vijver mochten de kinderen naar vogels spotten door middel van een verrekijker. De meeste kinderen hadden nog nooit door een kijker gekeken. Een super middag.

Dierenwereldclub maandag 19 september 2016

Een bosactiviteit thema: wie is hier geweest sporen?

Voor de kinderen ben ik al een bekend persoon aan het worden. Reactie " dat ben jij weer enzovoort ".

Ze willen graag hand aan hand lopen, het voelt vertrouwd denk ik.

Wat hebben we vanmiddag met de BSO gedaan.

Het verzamelpunt was het informatiecentrum Leek. Een korte intro over sporen ook wij hebben en laten sporen achter. Kijk maar eens onder jullie schoenen. Als wij in het bos lopen nemen we zonder dat we dit weten zaadjes in onze groeven mee. Elders valt dit er weer af en zo verplaatsen de zaadjes zich.

Achter ons zwom een eend, één kind uit de groep merkte op dat de eend in het water ook een spoor achter laat.

 

Een fotopuzzeltocht door het bos. Op de fotokaartjes met een rode rand was een opdracht aan verbonden. Zoals deze foto hierboven. Welke vogel is hier geweest?  Tijdens de tocht ontdekten ze zelf al heel snel allerlei sporen. Goed bezig dus.

Educatief spelen en leren. De kinderen waren zo enthousiast, leuk om dit te doen.

Dierenwereldclub maandag 17 juni 2016

Thema: insectenhotel maken

Wat is het mooier dan door kinderen een insectenhotel te laten maken.  Een hotel biedt bescherming maar ook worden er wel eitjes in gelegd. De kinderen hadden zelf ook zo hun ideeën bij.  In totaal gingen er 3 grote wasmanden met bamboe in de kisten. Je kunt er ook vele andere leuke dingen meedoen. Zoals fluiten aan iedere vinger een bamboe.  

Het mooie hotelletje kreeg een prachtig plekje naast de bloementuin. Overdag nectar eten en nachts slapen in ons insectenhotel.

Resultaat 27-6-2016 Super!

En inderdaad de bijen kwamen op de bloemen af. Op de achtergrond door de kinderen gemaakt, de BSO insectenhotel.

De bloembakken staan vol met planten. Ik ben heel benieuwd wat voor bloemen er straks komen.

Dierenwereldclub donderdag 16 juni 2016

Thema dieren les slakken

Slakken, zijn weekdieren zonder botten, meestal met een huisje op de rug. Vele mensen vinden slakken maar wat irritant in hun tuin. Toch zijn het hele interessante dieren, dat vonden de kinderen vanmiddag ook. Ze schrikken snel en kruipen terug in hun huisje, maar nieuwsgierig zijn ze ook. Grappig om de 4 steeltjes van dichtbij te bekijken. Slakken kun je makkelijk oppakken, ze bijten niet. Daar waren een aantal kinderen bang voor. In hun mond zit geen tanden zoals wij die hebben. Ze knarsen aan bladeren. Als je zelf een aquariumbak maakt, moet je heel goed weten hoe je ze moet verzorgen. Dit was een leerzame actieve les, waar het veel aankwam op beleving. 

 

Dierenwereldclub dinsdag 7 juni 2016

Een doespeurtocht op Landgoed Nienoord

Doel van deze buitenactiviteit is de jonge kinderen in contact te brengen met de natuur. De beleving van ruiken, kijken en voelen stond centraal.  Rennen mochten de kinderen niet, maar houd ze maar eens bij je als je een spoor van plastic eendjes volgt. Ja daar verder op....

Een 5 tal opdrachten zoals zoek naar beestjes onder de schors van een omgevallen boom. Met grote verwondering ontdekken ze voor hun idee wel duizenden pissebedden en langpoten. Zo divers kunnen kinderen zijn, de één is heel voorzichtig en de ander gaat op ontdekking uit. Het zoeken naar babyboompjes was ook nieuw voor hun. Zo'n kiemplantje mochten ze uit de grond trekken en nader bekijken. Een kiemplantje van een Eikelboom, groeit inderdaad uit een eikel vandaan. Het plantje begint heel klein en wordt uiteindelijk ontzettend groot een boom.. Snuffelend door het bos, de kinderen mochten aan van alles ruiken zoals een boom, mos, bladeren. Ja alles heeft een geur. Op de terug weg stonden mooie bloemetjes. De bloemetjes roken het lekkerste.

Een leuke middag in het bos, ze gingen enthousiast de bus weer in, terug naar de BSO.

Dierenwereldclub maandag 30 mei 2016

Thema: Nesten van Vogels

In de lente zijn vogels druk bezig met nesten bouwen om eieren te leggen. Nesten bouwen vogels op diverse plekken zoals in bomen, struiken, onder de dakpannen, boerderijschuren etc. Een aantal kinderen hebben een nest in de natuur gezien. Als je een nestje vindt wees dan heel voorzichtig en raak vooral de eieren niet aan. Je hebt kans dat de moeder niet meer op het nest gaat zitten. Ik had een aantal vogelnestjes mee genomen. De vraag aan de kinderen wat hebben vogels nodig om een nest te bouwen? Een andere vraag zien jullie ook verschil tussen de buiten- en binnenkant nest?

De kinderen gingen vanmiddag zelf aan de slag met een nestje maken. Buiten het gebouw verzamelden ze allerlei bouwmaterialen als gras en bladeren. Zelf een vogelnestje maken, hierbij ontwikkelen ze voornamelijk hun grove motoriek en ze zijn bezig met de kerndoelen `verkennen en vormgeven`. Het verzamelen van allerlei materialen als het maken van een nestje vonden de kinderen erg leuk.

Dierenwereld club Leek dinsdag 12 april 2016

Thema : Dieren in uw tuin op de BSO de Jonge Wereld

Door de achteruitgang van bloemen in de natuur  en in de tuinen van mensen, worden veel bijen bedreigd. Bijen zijn zeer belangrijk voor de bestuiving van bloemen. Bijen gaan van de ene bloem naar de andere. In de bloemen zit stuifmeel, dit blijft plakken op het lichaam van de Bij. Bij een andere bloem komt dit stuifmeel weer terecht. Dat noemen we bestuiving en zo komt er vervolgens nieuwe bloemen. Een appel of een peer is eerst een bloem geweest waaruit de appel kwam.

Dit was typisch een natuurbeleving les. Onkruid wieden met een harkje en je handen door de grond. de kinderen kwamen van alles tegen. Zelfs een verlaten nest van een eend met 2 eieren, dieren als een lieveheersbeestje, duizendpoot, pissebedden, wormen etc. Het hele proces van wieden en zaaien, een leuke leerzame dieren les. Alle kinderen en leiding waren druk in het zonnetje aan het werk. We hebben genoten.  

Dierenwereld club Leek dinsdag 22 maart 2016

Thema: Lammetjes kijken,  Scheperij boerderij Oosterheerdt Leek

 

Het rook naar boerderijdieren, een geur die niet iedereen zo lekker vond. Op de boerderij zijn 3 schapenrassen, de Texels schaap is een sterk ras. Het zijn grote dieren en kunnen soms wel 100 kilo wegen. waarschijnlijk de meest spannende schaap voor hun. De kinderen werden In 2 groepen opgesplitst.  Zo kwam iedereen wat meer tot zijn recht, want spannend dat vonden ze wel.

De kinderen vonden het voeren van hooi wel heel erg leuk. Sommige kinderen durfden het lammetje aan hun vinger te laten zuigen. Deze leeftijdsgroep 4 t/m 6 jaar ontdekken zoveel, ze krijgen in een korte tijd veel informatie binnen.  Lammetjes met oorbellen, navelstrengetjes die nog te zien zijn, bloed bij de moeder schaap enzovoort. Ze hebben veel geleerd over schapen en lammetjes. Hoe voelt schapenvacht en de geur.... Maar ook hoe wild een lammetje bij zijn moeder aan het drinken is.

Voordat iedereen weer in de bus zat moesten ze allemaal hun handen wassen.

Een paar leuke reactie van de kinderen " het was super leuk en ook heel spannend". 

Dierenwereld club Leek maandag 14 maart 2016

Thema : Diersporen

Met dit prachtige mooi weer gaan wij natuurlijk met de kinderen naar buiten. Dierensporen opzoeken en ontdekken vraagt om kennis, goed kijken en opletten. Met de kinderen zijn we eerst bezig geweest met wat zijn diersporen?

Diersporen kunnen zijn: pootafdrukken, vraat en beetsporen, uitwerpselen en braakballen, en holen/nesten. Aan de hand van een aantal opdrachten, maakten de kinderen kennis met diverse diersporen. De keutels van een konijn of een braakbal ze ruiken niet zo lekker, dat vonden ze ook.

Met een aantal zoekkaarten gingen we op pad. Een hondenkeutel is snel gevonden, maar in de regel lopen mensen aan de diersporen voorbij. Kleine details zegt veel over wat voor dieren er zijn geweest.  Zo vonden de kinderen, legen en/of opgepeuzelde slakhuisjes door een merel, en een beukennootje met een klein gaatje van een vogel, een stuk van een vogelvleugel, waarschijnlijk door een ander dier opgegeten. De dieren zijn al druk bezig met nesten maken. Het is bijna lente alles komt weer in beweging.

De kinderen waren heerlijk enthousiast en hebben vast veel geleerd.  

Dierenwereld Club Leek donderdag 10 maart 2016 

Thema : Regenwormen

Kinderen van de Jonge Wereld kregen een dierenles over regenwormen. De sokpop Norm (de regenworm,) vertelde de kinderen waar regenwormen leven, wat ze eten en natuurlijk waarom ze zo belangrijk zijn in de natuur. Regenwormen zijn afvalverwerkers, ze eten bladeren, dier-en plantenresten. Hun poepjes zijn weer heel geschikt voor bomen en planten (humus).

Regenwormen voelen met hun huid, zodra ze trillingen onder de grond voelen, komen ze gehaast naar boven.

Om 2 redenen ; voor mollen die wormen eten en als het heel hard regent. De gangen kunnen vol met water lopen en daar houden wormen niet van. Regenwormen leven massaal heel dicht bij ons, onder het gras. Een ware ontdekking dat er buiten op de BSO zoveel regenwormen onder het gras bevinden. Een leuke zeer leerzame dieren les. Sommige kinderen hadden nog nooit een worm aangeraakt of van zo dichtbij bekeken. De aandacht ging ook naar het omgaan met dieren, wormen zijn kwetsbare dieren ze hebben een dunne huid en drogen snel uit.

Maak jouw eigen website met JouwWeb