Dierenwereldclub Leek woensdag 1 juni 2016
Thema: Nesten
Vogelnesten vertonen een enorme variatie, laat staan alle nesten van andere dieren. We hebben een aantal vogelnesten bekeken en aangeraakt. Zo had ik ook een wespen- als een veldmuisnest. Knap hoor hoe dieren een nest maken. Vol bewondering bekeken wij naar het nest van de wesp. Na wat gezoek in de boeken over hoe de vogels eruit zagen, gingen ze zelf aan de slag met het maken van een vogelnestje. Buiten zocht ze eerst natuurlijke materialen als grassen en pollen.
Een leuk klieder klusje met behangerslijm. Het begon er tenslotte aardig op te lijken. Ze kunnen pas uit de pasvorm als het lijm opgedroogd is. Deze laatste dierenles had ook een feestelijk tintje. Beide jongens zaten trouw 2 jaar lang op de dierenwereldclub. Altijd enthousiast, ze hebben veel geleerd en genoten.
Dierenwereldclub leek woensdag 25 mei 2016
Thema: Watervogels spotten
Waar: Natuurgebied de Letterberter Petten
Sommige water/weide vogels hebben het zwaar in Nederland of komen op de rode lijst te staan. De aalscholvers een bekende grote vogel tref je daar in grote groepen aan. Begin jaren 1960 kreeg deze viseter het moeilijk doordat het Ijselmeer werd ingepolderd. In de jaren 1970 ging de stand weer vooruit. Een aantal kuifeenden troffen we aan. De naam danken de dieren aan de kuif, die zowel het mannetje als vrouwtje hebben. De kuifeend is een duikeend en brengt het grootste gedeelte van de dag door op het water waarbij hij langdurig duikt op zoek naar voedsel. ( ongeveer 30 tellen) Zo hebben wij van dichtbij vele ganzen mogen spotten.
Hoe vangt een koe een kikker....... Best lastig! De drap zorgde voor veel plezier, grenzen verleggen steeds een beetje dieper.
Modder, zand en water ...dit keer waren de jongens wel heel erg vies geworden. Moet kunnen toch!
Dierenwereldclub Leek woensdag 17 mei 2016
Waar: Boer Jaap Lisse Tolbertervaart Tolbert
Dierenwereldclub Leek woensdag 11 mei 2016
Thema: Kwaliteit van het water
Waterkwaliteit bepalen: Aan de hand van de in een sloot voorkomende dieren en planten kan water in verschillende kwaliteitsklassen worden ingedeeld. Organismen verdwijnen namelijk in een bepaalde volgorde uit het water op basis van hun gevoeligheid voor vervuiling. Een schrijvertje zal bijvoorbeeld bij vervuiling sneller verdwijnen dan een bloedzuiger, terwijl een muggenlarve zich zelfs nog in ernstig vervuild water thuis voelt. Hoe meer verschillende soorten waterdiertjes er in het water voorkomen, hoe beter de kwaliteit van het water is.
Met de kinderen zijn we naar het Nienoordse bos geweest. Er loopt een sloot dwars door het bos dat verbinding heeft met het Leekstermeer. Op verschillende plekken hebben de kids onderzoekjes gedaan naar waterdieren en leefomgeving van planten.
We begonnen bij het opengebied met een klein eilandje, in dit gedeelte troffen bijna geen waterdiertje aan. Het water was met olie achtig laag vervuild, en op de bodem lagen veel dode bladeren. Het water stroomde momenteel niet, de zuurstofdeeltjes verminderen, dat wordt nog eens versneld door de warmte.
Maar zo verschillende kan het waterkwaliteit zijn op een plek 400 meter verderop.
Eén naar ander waterdiertjes werd uit het water gehaald. Verschillende waterdiertjes zijn we tegen gekomen zoals: de bootsmannetje, zwemwants, schaatsenrijder en een haftelarve. We troffen daar voldoende waterplanten aan en het water was helder. De kwaliteit van het water: redelijk schoon water.
De kinderen waren goed voorbereidt op deze middag, we hebben heerlijk van het waterpret genoten.
Dierenwereldclub Leek woensdag 20 april 2016
Thema: Vlaggenspel in het bos
Wat is het fijn als er weer iemand van de kinderen jarig is geweest. Zingen en trakteren en voor de jarige een haaientand uitzoeken. Echte haaientanden die ik jaren geleden heb gevonden bij Cadzand Bad in Zeeland.
Vandaag alweer de laatste les van een blokje 9 dierenlessen. De kinderen mogen dan een vriendje meenemen. Ook gaan we dan met de dierenclub het bos in. Vanmiddag het vlaggenspel.
Aan de hand van een plattegrond, konden de kinderen ontdekken in welk bosje een vlag stond. Vier vlaggen en bij elke vlag een opdracht. Vorige week hebben de kinderen zaaidbommen gemaakt, dit was één van de opdrachten. We hebben da zaden bij Hondencentrum (voorheen tennisbaan) in de grond gestopt. Zo moesten de kinderen ook een schatkist opzoeken waar een opdracht in verstopt zat. Zie de mooie foto's tijdens het spel.
Mooie ideeën ontstonden bij de kinderen. Er groeit natuurlijk zoveel klimopplanten tegen bomen aan, deze plant verstikt de boomschors. Ze willen een eigen clubje oprichten van redt de bomen. Prachtig toch!
Dierenwereldclub Leek woensdag 13 april 2016
Thema: aan de slag met zaadbommen
De wereld mag best een stuk groener, daar wordt iedereen een beetje blijer van. Vooral de insecten en bijen smullen van de nectar van bloemen en de bij heeft duidelijk wat hulp nodig! Zijn er veel kale plekken in jouw buurt, de tuin van de buren of zelfs in je eigen tuin, die wel een bloemetje kunnen gebruiken.... Dan kun je deze kale plekken aanpakken en bombarderen met zaadjes!
Het kon niet beter, lekker buiten aan de slag. Hoe maak je nou deze zaadbommen?
Daarvoor hebben we kranten nodig en gelukkig hadden de kinderen veel meegenomen. Met een blender vermengde wij de kranten met water tot een papje. De zaadjes kwamen erbij en het overtollig water moest er nog uit. Vervolgens kon het mengsel in de vormpjes worden gedrukt. Nog 1 a 2 dagen drogen en ze zijn klaar om te bombarderen!
De kinderen hadden grootste lol, een leuke activiteit om met kinderen te doen. Wat is het ook heerlijk om met je handen te kneden in de sappige brei. En wat gebeurt er als je een zaadje opeet? Zal er dan bloemen uit je oren en neus groeien! Het idee alleen al. Toch stopten de kinderen een zaadje in hun mond, die vervolgens snel weer in het gras werd uitgespuugd..
Dierenwereldclub Leek woensdag 30 maart 2016
Thema: diersporen
Deze middag zijn we met de kinderen gaan struinen in het bos, opzoek naar diersporen. De afgelopen dagen had het veel geregend, vele sporen waren daardoor verdwenen. Maar we weten een aantal plekjes waar o.a. reeën als honden veel komen. Van de mooie pootafdrukken hebben de kinderen gipsafdrukken gemaakt. Gips moet altijd even drogen voordat het hard word, in de tussen liggende periode was het struinen. In bomen klimmen of heerlijk bij een sloot spelen. Kinderen vinden dit vaak de mooiste dierenlessen, lekker de natuur in.
Eigenlijk is het nog veel te koud voor de Koolwitjes om naar buiten te gaan.
Maar ze leven zo kort, in een bak opgesloten leven is ook niet alles. Elke dag buiten is toch weer 1 in vrijheid.
Is het een mannetje of een vrouwtje?
Als vlinders hun vleugels opendoen, kun je zien of het mannetjes of vrouwtjes zijn. Mannetjes hebben alleen aan de onderkant van hun vleugels stippen. Vrouwtjes ook aan de bovenkant.
Koolwitjes leven niet zo lang. Meestal maar 2 weken.
Dierenwereldclub Leek woensdag 23 maart 2016
Thema: wilde bijen
Met een klein groepje kinderen hebben vanmiddag gewerkt aan een bijen "hotel". Heel stoer mochten de kinderen met een zware boormachine aan het werk. Gaatjes boren van max. 9 mm breed en ongeveer 8a9 cm diep.
Bijen zijn cruciaal voor het leven op onze planeet. Toch gaat hun situatie er dramatisch op achteruit, want ze vinden te weinig eten en er zijn te weinig holletjes om in te wonen of eitjes te leggen voor de wilde bij. Natuurgebied bouwen voor de bij is dus een hoognodige zaak. Hoe doe je dat?
Tip1: zorg voor bijvriendelijke bloemen en planten
Tip2: bouw een bijenhuis.
Dat hebben wij gedaan. Zeer zwaar met rode wangen gingen de stoere kinderen weer naar huis. Voldaan gevoel nu hopen dat de wilde bij zijn eitjes erin gaat leggen.
Dierenwereldclub Leek Woensdag 16 maart 2016
Thema: lammetjes kijken bij de Scheperij boerderij Oosterheerd
Wij hebben heel wat lammeren mogen bewonderen. Van 3 verschillende rassen. Om de hygiëne startten we met handen wassen. De schapen en lammeren staan in groepjes bij elkaar. Twee uren terug waren er net 2 lammetjes geboren. Dat ziet er eerst niet zo fris uit. De navelstreng was nog heel goed te zien en op diverse plekken lag een beetje bloed. Dit is wel natuur. De meisjes van de opleiding Dierenverzorging deden het heel leuk. Genoeg gezien en gehoord was het de hoogste tijd om uit te rennen. In en om de boerderij kun je leuk om struinen. Een leuke dierenles om op terug te zien.
Dierenwereldclub Leek Woensdag 9 maart 2016
Thema: De vogels een handje helpen
De dagen worden langer, het zonnetje schijnt vaker, de dieren in de natuur reageren hier op. De mannetjes zoeken de vrouwtjes. Het is bijna voorjaar! Om de vogels een handje te helpen, hebben de kinderen verzamel materialen zoals mos, honden haren, schapenwol etc. wat maar zacht is in een ijzeren spiraal verwerkt. Mooie resultaten leverden dit op.
Om ons huis heen staat diverse nestkasten. Deze hebben met de kinderen schoon gemaakt, ze zijn weer klaar voor gebruik. In 2 nestkasten vonden wij nog nestjes van vorig jaar. Vogels zoeken inderdaad allerlei materialen op als stukjes stof. Dit troffen wij aan in de nesten van koolmezen. De jongens gingen stoer met Bamboestokken "vechten". Zo gaat het ook wel in de natuur. Twee mannetjes vechten om het vrouwtje.
Thuis de gevulde spiraal maar ophangen, eens kijken wat daar op af komt. Ik ben heel benieuwd.
Dierenwereldclub Leek Woensdag 24 februari 2016
Thema : Foto Puzzeltocht bos Nienoord
7 foto's en 7 opdrachten. Bij elke foto kregen de kinderen een letter. Daarvan moesten ze een woord maken. Het begin en eind stond vast. Ze mochten zelf de route bepalen. De puzzeltocht stond in teken van natuurbeleving en plezier.
Soms was de kortste route over omgevallen bomen lopen, waar de spanning opliep hoe komen we aan de andere kant. Tijdens de opdracht wie kan het langste hangen aan een boom, ontstonden mooie creatieve ideeën. (Zie de foto's). Heerlijk om te zien hoe ondeugend de jongens kunnen zijn. We zullen ze maar niet verklappen, zonder ouders zijn het soms boefjes. Dat maakt de dierenwereld club zo leuk en bijzonder.
Dieren les waar zijn de dieren in de winter?????????? woensdag 17 februari 2016
Er zijn verschillende manieren om de winter te overleven:
* Een warme vacht krijgen bv. een Pony
* Een wintervoorraad aanleggen bv. een Eekhoorn
* Naar het warme zuiden trekken bv. een Zwaluw
* De hele winter slapen bv. een Egel
* Bij de mensen eten halen bv. Eenden
Eindelijk is het mooi weer, een aantal weken waren de lessen binnen. De kinderen hadden er heel veel zin in. We gingen dieren op zoeken op de bult achter het Gemeentehuis Leek. Het was zekers te merken dat het winter was. De dieren lieten zich niet zien. Ondanks dat genoten ze van het buiten spelen in de natuur. Samen van Bamboestengels een brug maken. Dat hebben ze al die tijd gemist, heerlijk buiten spelen. Inderdaad kinderen spelen tegenwoordig niet zo vaak meer buiten.
Dieren les Communicatie Woensdag 10 februari 2016
Communicatie: dieren praten niet zo als wij, maar hoe dan wel?
Dieren gebruiken van alles om een boodschap over te brengen: geuren, geluiden, lichaamshouding, gebaren, gelaatsuitdrukking, aanraking en smaakzin.
* Scheetjes van mensen stinken, maar de stinkdier kan er ook wat van !
Geuren worden wel gebruik om andere dieren weg te jagen of duidelijk te maken hier ben ik de baas.
* Een staart tussen de poten zegt iets over het dier, "ik ben bang" (lichaamshouding)
* Geluiden doorgeven om soortgenoten te waarschuwen voor gevaar.
* Een dier kan bijvoorbeeld door kleuren een signaal afgeven dat hij gevaarlijk, giftig is of vies smaakt.
Wat hebben wij gedaan ? Een aantal opdrachten rond dit thema zoals: de betekenis van verschillende kleuren, emoties uitbeelden, je eigen naam in gebarentaal weergeven, vogelgeluiden raden via een DVD en als laatste maak een vogellokker. Met een vogellokker trek je de vogels naar je toe. De vogellokker werkt alleen als je heel snel kan draaien.
Tijdens de les werd er veel gelachen, wat wil je ook met grapjassen.
Dierenwereldclub Leek Woensdag 3 februari 2016
Dierenles: Cavia
Vandaag ging de dierenles over Pico, huisdier van één van de groep kinderen. Dat is inderdaad mogelijk. Pico is een Cavia. De kinderen weten best veel over hun eigen huisdieren. De youTube filmpjes doen het altijd goed. Zo bestaat er ook een Cavia Journaal. Ter aanvulling van deze les was een spel van weetjes en mopjes.
Pico heeft zo goed zijn best gedaan, de kinderen mochten een eigen creatie maken voor de Cavia. Zo werd er bijvoorbeeld een huisje gemaakt, een soort schommel, hooitak etc.
Dierenwereldclub Leek Woensdag 27 januari 2016
Dierenles: Vogels Spotten Leekstermeer gebied
Vorige week mochten de kinderen voelen aan de opgezette vogels als de Brandgans. Vandaag gingen we kijken in het natuur gebied bij het Leekstermeer. Grote groepen ganzen verblijven in de winter aldaar. We hoopten deze vogels te mogen spotten. Een kleine groepje Ganzen hebben de kinderen waargenomen. Maar vol verwondering hebben wij daar 3 grote Zilver Reigers aangetroffen. (witte Reigers, die vallen op!) Deze vogels staan op de rode lijst, een kleine groep van 100 broeden hier in Nederland. Het bleef hier niet bij, een prachtig vogeltje de Ijsvogel vloog over ons heen. Er was veel te zien zoals: de Aalscholver, Wilde Eenden, Roofvogels, Ganzen, Spreeuwen, en de Blauwe Reiger. Het waaide hard, ook dat was een mooi schouw spel. Ga eens spugen tegen de wind in, of plassen met harde wind..... Genoeg te beleven.
Dierenwereldclub Leek Woensdag 20 januari 2016
Dierenles: Trekvogels
In het voorjaar van maart tot en met juni en in het najaar van juli tot en met oktober, komen er grote vluchten vogels overvliegen, op weg naar een verre bestemming in het buitenland. Afstanden soms meer dan 10000 kilometer, kunnen vogels niet in één keer afleggen. Daarom stoppen ze onderweg in een bepaald gebied. Hier rusten ze uit en eten ze om weer verder te kunnen vliegen.We krijgen steeds meer informatie over trektochten van vogels. Zeer interessant om je daarin te gaan verdiepen. De ganzen zijn eigenlijk een groot voorbeeld voor mensen. Ganzen kunnen alleen de tocht overleven door samenwerken. Beurtelings gaat er een gans in V vorm voorop. Speelt de vermoeidheid op dan neemt een ander gans het over. De achtersten Gakken naar de voorste om contact te houden. Raakt een gans vermoeid, dan haakt ze af en gaan er 2 met haar mee om elders te rusten. Ze proberen bij een ander groep aan te sluiten.
De kinderen hebben gewerkt aan een eigen vogelpaspoort, hopelijk hebben ze veel geleerd. Ter afsluiting van de middag het spel Ik ga op reis en neem mee.....
De opgezette vogels zijn eigendom van Natuur Duurzaamheid Educatie Groningen.
Dierenwereldclub Leek Woensdag 13 januari 2016
Dierenles: Zwerfvuil opruimen
Waar: Landgoed Nienoord
Zwerfafval is het afval dat op straat of in de natuur rond slingert. Zwerfafval trekt ongedierte aan, bovendien is het ook slecht voor mens, dier en natuur: het kan de bodem vervuilen, dieren eten het op of raken er in verstrikt. Gooi afval daarom altijd in een openbare vuilnisbak of neem het mee. Afval in het groen vergaat vaak maar traag. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium blikje vergaat nauwelijks. Zwerfafval wordt niet gerecycled, tenzij het gescheiden wordt ingeleverd. Zwerfafval is vaak het gevolg van onbewust gedrag en slordigheid. Goed voor je leefomgeving zorgen, kun je kinderen al jong leren. De gemeenten zijn o.a. verantwoordelijk voor het verwijderen van zwerfafval. Gemeente Leek ondersteunde onze Dierenwereldclub actie door afvalgrijpers aan te bieden. Gemeente Leek heel erg bedankt.
De kinderen genoten van deze actie, we hebben bijna 5 kilo zwerfafval bij elkaar gevonden. Opvallend waren de leuke reacties van de mensen in het bos. Een goede start in het nieuwe jaar. We hopen deze actie te herhalen door groots op te zetten. De kinderen vonden het wel eens tijd om in de krant te komen of zelfs de TV. Wie weet.