Dierenwereldclub

Belevingen van kinderen van de dierenclub

Dierenwereld club Leek woensdag 14 mei 2014

Dierenles : waterdiertjes vangen en bekijken.

Waar: Landgoed Nienoord

Vandaag in de dierenles stond het verkennen, zelfontdekken, struien centraal. Doelen waren o.a. beseffen dat schoon water belangrijk is voor planten en dieren. Belangrijk aan deze les was leren zorgvuldig en zonder angst om te gaan met de dieren. Ontdekken dat er verschillende dieren leven in en rond het water.

 

Natuurlijk spelen, leren en leven:

Elk dier heeft zijn eigen plek in de sloot. Een waterkever jaagt in het open water en een zoetwaterpissebed loopt vaak over de bodem. In helder water tref je weer andere dieren, dan in troebel, vies water. De kinderen kregen een aantal opdrachten voordat ze mochten slootjesvissen. Opdracht 1 hoe diep is de sloot. Opdracht 2 hoe helder is het water en opdracht 3 hebben we met een stromend water te maken. Eerder die middag had ik een waterdierenval uitgezet. Een poelslak en bloedzuiger troffen we aan. Met schepnetten gingen de kinderen enthousiast op onderzoek uit. De kinderen genoten van de natuur, zoals berensporen ontdekken, rollend van de bult en nog veel meer. Op de terug weg vraag ik aan een kind "wat vond je zo leuk aan deze les", zegt ze tegen een vuilnisbak aanplassen. Zo zie je maar weer... Knipogen  Deze middag zijn er foto's gemaakt, zie onderdeel foto's. 

 

 

 

Dierenwereldclub Leek Woensdag 21 mei 2014

Dierenles op de boerderij Jaap Lisse 

Waar: Tolbert 

Helemaal is het geen verrassing meer, maar we nemen een kijkje op de boerderij van fam. Lisse.     Jaap Lisse heeft een hobbyboerderij. Allerlei dieren komen we daar tegen. Er zitten eenden op het nest, en twee eenden hebben jongen. Veel meer zal ik niet verklappen, het gaat vast heel leuk worden.                                                               

 

Woensdagmiddag op de boerderij van fam. Jaap Lisse te Tolbert.

Het was uitkijken bij de zwarte zwanen. Het mannetje pastte wel heel goed op zijn 3 jongen. Ook dat hoort bij de dierenlessen. Dieren met jongen of zelfs als een eend op zijn nest zit doen wij er goed aan om ze met rust te laten. Dat valt niet altijd mee met kinderen. De kinderen hadden geluk, ze mochten allemaal een rondje op een pony rijden. Hoe voelt dat zonder een zadel en tuig op een dier te zitten . En hoe klim je nou op een pony? Op de binnenplaats had ik een levendganzenspel uitgezet. Aan de hand van opdracht- kennis kaarten, kwamen we veel te weet over o.a. eenden. Weet u dat een Woerd een ander geluid maakt dan de moeder eend, en dat de Woerd na een week afscheidt neemt van de moeder eend. De Woerd ziet dus nooit de jongen die uit de eieren komen. Spelenderwijs ontdekken, zelf ervaren zintuiglijk beleven door gewoon maar eens kijken wat dieren doen, waren doelen tijdens deze dierenles.

 

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 4 juni 2014

Dierenles: ontdek Alles over honden

Er zijn heel veel verschillende honden. Je hebt grote en kleine. Zwarte, witte of bruine honden. Volwassen en baby hondjes. Lieve en stoere honden. Rashonden en "gewone"honden. Of je nu thuis een hond hebt of niet: het is belangrijk dat je leert hoe je veilig met honden om kunt gaan.Want hoe lief een hond ook is, als jij iets doet wat de hond niet wil, dan kan hij boos worden. Dan kan hij blaffen, grommen, of misschien bijten. En dat wil je natuurlijk niet.  Met de kinderen gaan we ontdekken hoe kunnen we het beste met honden omgaan en hoe verzorg je ze.

 

 

Tien gouden regels om te voorkomen dat je door een hond wordt gebeten.

  

 

 

  

 

 

Kijk eens wat ik kan!

Zien: Met mijn ogen is helemaal niets mis. Omdat mijn ogen een beetje aan de zijkant zitten, kan ik dingen nog zien waarvoor jij al met je hoofd moet draaien.

Horen: Ik kan heel goed horen. Ik kan zelfs beter horen dan jij! Ik hoor namelijk geluidjes die jij niet kunt horen. Die geluidjes zijn heel hoog; ultrasoon noemen ze dat. Ik kan ook beter dan jij horen waar het geluid vandaan komt, want ik kan mijn oren draaien.

Ruiken: Ik sta bekend om mijn goede neus. Met mijn neus kan ik veel meer ruiken dan jij. Daarom word ik ook wel gebruikt om naar dingen te speuren. Maar eerlijk is eerlijk: mijn neus is dan ook veel groter dan de jouwe.

5 luchtjes en 5 geluiden moesten de kinderen raadden. Dat viel niet mee. De wekker maakte volgens de kinderen scheetgeluidjes. Bij de opdrachten was ook een hindernisbaan. De kinderen konden ontzettend hard rennen.Sharko de stabijhond deed alleen zijn best bij het krijgen van een koekje als beloning.

Het bewust worden van de lichaamstaal van dieren en dit herkennen stond centraal tijdens deze dierenles. Bijvoorbeeld: aai mij nooit op mijn kop, maar liever op mijn borst. Met een oefening vonden ze dit zelf ook bedreigend aanvoelen. Eerst vragen of je mag aaien. Wat een schattig lief hondje.... niet alle honden houden van kinderen. Honden zien kinderen vaak als een bedreiging. kinderen rennen, gillen of doen dingen die dieren niet prettig vinden. Wilt u meer informatie of het benaderen en aanhalen van honden, zie de website www.LICG.nl 

 

Dierenwereldclub Leek  woensdag 11 juni 2014

Dierenles vogels spotten

Waar: Landgoed Nienoord

Woensdag 11 juni was alweer de laatste keer voor de zomervakantie. Deze dierenles gaan we opverzoek van de kinderen het bos weer in. Met de kinderen gingen we vogels spotten vogels kijken.  Sommige vogels zijn zeldzaam en zie je weinig, andere komen algemeen voor en zie je juist heel vaak. Elke vogel maakt een ander geluid. Sommige zingen heel mooi, andere maken rare kras-geluiden. Luister maar eens met je ogen dicht naar vogels en probeer erachter te komen welk geluid bij welke vogel hoort. Een ander opdracht kan zijn, kijk eens wat langer naar één vogel. Je ziet dan allerlei interessante dingen. Let eens op de manier waarop die vogel voedsel zoekt, hoe hij vliegt, op welke wijze hij een nest bouwt en hoe hij voor zijn jongen zorgt. Met een vogelkaart gaan we opstap, zien en ontdekken. Zelf ervaren en ontdekken en zintuiglijk beleven stonden centraal in deze les.

Met een vogelkaart en verrekijker gingen we het bos in. Door een verrekijker kijken lijkt simpel maar oefening baart kunst. Achter in het weiland kwamen we de eerste dieren al tegen. Zoals de zwaluw die laag over de grond vloog, een kraai, duif, spreeuwen, een merel ja wat allemaal niet. De kinderen hadden er veel plezier in. De vogelkaart moest ik maar dragen, want lopen met een verrekijker en een vogelkaart is wel veel gevraagd. In het bos gaat de tijd veel te snel, er was veel ruimte om te ontdekken. Het zijn echte natuurkinderen, alles is leuk zelfs om in een omgevallen boom te klimmen.

De kinderen hebben de afgelopen 3 maanden veel geleerd. In de Rozentuin liep een meneer met een kleine hond. Zo schattig dat de meiden graag deze hond wilden aaien. Vorige week ging de dierenles hierover. Hoe benader je een hond, eerst aan de eigenaar vragen, niet op de kop aaien, ze deden het voltreffelijk. Kennis werd in praktijk gebracht.

Het moment was daar ze kregen allemaal een aandenken. een wel verdiende dierenwereld club diploma.

Het verhaal van Maaike over haar ervaringen:

Hallo ik ben Maaike en ik ben zeven jaar. Ik vind de dierenclub heel erg leuk omdat ik van dieren hou. we hebben een keer met een hond een parcours gedaan en we zijn ook naar een boerderij geweest waar je lammetjes kon aaien. We hebben kikkerdril gezocht en dat mocht je mee naar huis. Daar zitten al vijf kikkers van in onze vijver. Ik vond het ook leuk dat ik in het konijnenhok mocht en een konijntje mocht vasthouden. Ik vind dat Marjon leuke dingen heeft bedacht. Groetjes Maaike

Hallo Ik ben Tristan,

Ik vindhet heel leuk bij de dierenclub. Ik zit bij de dierenclub omdat ik erg van dieren houd en ik ze heel interessant vind. Ik wil graag veel leren over dieren. Elke les gaan we iets leuks doen. We zijn een keer naar de boerderij geweest en we hebben een keer veel over honden geleerd. De allerleukste keer vond ik toen we vogels gingen spotten in het bos. We kregen van juf Marjon een verrekijker en een vogelblad. Op het blad gingen we aankruisen welke vogels we zagen. Dat was erg leuk!

Ik wil graag na de vakantie weer komen.

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 10 sept. 2014

Dierenles  Spinnen

De nieuwe start na de zomervakantie. De speurtocht door de fascinerende wereld van kleine kruipers de spinnen.Helaas hebben spinnen een populariteitsprobleem. Soms lijkt het of de hele wereld last heeft van een spinnenfobie. Het is een vervelend, onontkoombaar feit dat je alleen maar het woord "spin" hoeft te noemen, laat staan dat je een levende spin laat zien, of er rent direct iemand hysterisch gillend weg! Ze kunnen ons geen kwaad doen en tegenover iedere reden om ze te vertrappen, staan talloze goede rederen om ze wel aardig te vinden. De mens is overigens de grootste vijand.

De kinderen hebben spinnen van dichtbij kunnen bewonderen. We weten eigenlijk niet zoveel van de spin. Hoe kunnen spinnen proeven? of hoe kan het dat een spin onderste boven op een plafond kan lopen? Op een filmpje zagen de kinderen hoe een spin zijn spinsel maakt. Zijdendraad is veel sterker dan een ijzeren draad van dezelfde dikte! Allemaal leuke prikkelende kennis die de kinderen anders doen kijken naar spinnen. Een kind uit de groep vertelde dat hij thuis voor zijn moeder de spin met een wcpapiertje uit huis verwijderde. Buiten in de natuur gingen de kinderen op ontdekking, zoeken naar spinnenwebben. Als de spin niet in zijn web was, probeerden we zijn web te vangen. Een heel experiment opzich. 

 

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 17 sept. 2014

Dierenles: reeën

Waar: Landgoed Nienoord

Waar vinden we reeén? Daarvoor gingen we het bos in, een onderdeel van de dierenlessen die zeer populair is. Maar reeén in het wild kom je overdag niet snel tegen.Ze slapen vaak overdag. In de ochtend en avond zie je de reeén meestal in de weilanden grazen. We gingen op pad naar reesporen en daarvoor moet je echt het bos induiken. Op diverse bomen zagen we geweisporen. De bokken wrijven hun gewei tegen boomstammen en takken om de laatste restjes bast van het gewei te verwijderen, dit wordt vegen genoemd.

In het hertenkamp op Landgoed Nienoord konden we het verschil zien tussen wilde en tamme reeén. De natuur in het bos is zo mooi, klimmen op boomstammen was een hele ervaring. Dan zie je ook hoe erg kinderen kunnen genieten van het buiten zijn.

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 24 sept. 2014

Dierenles: de uil

De wondere wereld van de uil.

Een wijze oude uil woonde in een eik. Hoe meer hij zag, hoe minder hij sprak. Hoe minder hij sprak, hoe meer hij hoorde. Waarom zijn we niet allemaal zoals die wijze oude vogel?

De meeste uilen zijn nachtdieren. Het leuke van de dierenlessen zijn de wist je dat? Ik noem er een aantal. De oren van de uil zitten onder zijn veren. Het ene oor zit hoger dan het andere.Tja hoe zit dat eigenlijk? Zo kan hij goed horen waar een geluid vandaan komt. Hij gebruikt zijn gehoor om prooien in het donker te vinden. Nog één, de veren van een uil zijn pluizig aan de voorkant. Dit dempt het geluid van de vleugels. Zo kan hij de prooi geruisloos naderen. Lijkt wel op de tegewoordige elektrische auto.

Aan de hand van de uilenballen konden we tijdens het uitpluizen vele botjes van muizen herkennen. Gezien dit veel tijd kost mochten de kinderen hiermee thuis verder gaan. De stoere klus heb ik als laatste bewaard. De jongens mochten het grote uilennestkast groen verven. Een leuke activiteit. Het kost kerkuilen steeds meer moeite om een nestplaats te vinden. Uilen worden bedreigd door de verandering op het platteland. Ze moeten talloze gevaren het hoofd bieden en gelukkig kunnen wij ze daarbij de helpende hand bieden...  Misschien kunnen we de volgende keer de nestkast voor de uilen in een boom ophangen.

 

 

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 8 oktober 2014

Dierenles: Hoe leven mollen.

Vanmiddag waren de kinderen zelf even een mol. Mollen zijn bijziend en leven veel ondergronds. Hoe is het leven daar..... Dat vroegen wij ons af. Geblinddoekt door een lange tunnel kruipen voelde wel heel apart. Voor sommige zelfs een beetje eng. Mollen zijn gravers, ze kunnen in een dag tijd 10 a 20 meter graven, daarvoor gebruiken zij hun sterke voorpoten. Met een tuinkrabber die wel heel veel op de voorpoot van een mol lijkt, gingen ook de kinderen in het weiland graven. Van dichtbij hebben we de molshopen bekeken. Als je voorzichtig een molshoop bekijkt vind je de gangen zelfs. Een hele leerzame les door veel zelf te ontdekken. Vorige keer hebben de kinderen een uilenkast geverfd. Het was tijd om de nestkast met z'n allen naar buiten te tillen. Wat een klus, loei zwaar man.... De ladder stond klaar, eerst het nest met bladeren en stro vullen.

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 22 okt. 2014

Dierenles: op bezoek bij geitenboerderij 

Waar: Enumatil

 

 

Een leerzame les, we wisten niet zo veel van witte geiten die melk geven. Elke geit zag er anders uit. Geiten met/zonder horens, wel of geen lange sik. Zelfs waren er geiten met hele mooie oorlellen. Deze uiterlijke kenmerken zijn per geit verschillend. Deze dieren zijn kieskeurig in het eten. Als het hooi er niet zo lekker uitzag dan lieten ze dit liggen. Buiten lag een bult met afgedankte hooi. Een mooie plek om in te spelen. Op het erf stond een tractor, voor de jongens de grote kans om daar in te klimmen. De eigenaar stond versteld over de kennis die ze hadden over de werking van de tractor. De geur op de geitenboerderij had veel weg van de scheten die één van de kinderen s'morgens vroeg maakte. Wat betreft geurtjes, in de plastic balen zit dus geen mest hoor...

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 27 oktober 2014

Dierenles: Thema kraaien

Kauwtjes, kraaien en roeken lijken op elkaar. Maar met een beetje oefening kun je ze goed van elkaar onderscheiden: kauwtjes zijn de kleinste van de zwarte vogels, ze hebben een grijze nek en een lichtgekleurd oog. Wist je dat kauwenpaartjes een leven lang onafscheidelijk zijn?

Voor dat de kinderen op ontdekking uit gingen, kregen ze eerst instructies over hoe stel je nou een verrekijker op scherp in. Sorry buren ..... Het weer werkte tegen, een aantal kraaien vlogen over. Maar kraaien zijn ook schuwe zangvogels. Zangvogels jazeker, ze vallen onder de zangvogels ook al maken ze een knarsend geluid. Deze vogel is bij veel mensen niet bijzonder populair. Dat is erg jammer; kraaien doen niets verkeerd( in de natuur bestaat dat niet), het is een stigma dat ze door mensen is toebedeeld. Deze middag sloten we af met het schilderen van kraaien op een canvas schilderij. 

 

Deze foto is gemaakt door mijn broer Pieter Tonnis de Graaf. Titel "Kraai; verkenner, boodschapper". foto.echte.org

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 5 november 2014

Dierenles: Voedseljacht

Waar: Landgoed Nienoord

Spel voedseljacht ontdekken waar het voedsel is verstopt. Als er weinig water is gevallen in het bos verdrogen grassen, planten en bomen. De plantetende dieren trekken dan weg op zoek naar plaatsen waar wel genoeg voedsel is. De kinderen moeten voedsel vinden en vertellen welk dier het voedsel eet.

In het bos Nienoord had ik 12 potjes met voedsel verstopt. Elk potje had een nummer. De kinderen gingen zoeken, maar het was belangrijk dat ze op volgorde werden ingeleverd. Welk dier hoorde bij het potje.

Spelenderwijs ontdekken, de jongens kwamen ook vanalles in het stukje bos tegen. Zoals zwerfafval, maar ook kikkers die een plekje zochten om te overwinteren. Leuk is te zien dat deze kinderen uit hun zelf al het zwerfafval op gingen ruimen. Super trots was ik op ze.   Het spel duurde een uur, ook hun maagjes gingen rommelen. In het potje nummer 7 had ik pinda's voor Koolmezen verstopt. Een lekkernij maar niet voor iedereen

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 12 nov. 2014

Dierenles: Jerseykoeien

Waar: Midwolde

Met de dierenwereld club naar veehouder Meindert Wiersma aan de Hoofdstraat in Midwolde. Samen met zijn vrouw hebben zij 50 Jerseykoeien uit Denemarken geimporteerd. Sinds vijf jaar lopen de koeien in een vrijloopstal. Een vrijloopstal is een stal zonder ligboxen want het lig-en loopgedeelte is gecombineerd. De vrijloopstal speelt bovendien in op de behoeften van de gezondheid en dierenwelzijn. De productie van een Jerseykoe en zwartebonte koe is nagenoeg gelijk, alleen doet de Jerseykoe dat met dertig procent minder voer. Het grootste voordeel is echter dat deze koeien gemiddeld twee jaar ouder worden. Een vrijloopstal heeft minder last van sterke geur. Dat hebben we gemerkt, de jongens waren nog maar net de auto uit of ze hadden al kostneigingen en tranende ogen. Maar alles went.....

Janet de vrouw van Meindert gaf ons een leuke en leerzame rondleiding. Maar de beleving stond voorop. Een beetje spannend was het ook als er plotseling een koe achter je komt aan lopen. Als je rustig deed kon je de koeien en zelfs de kalfjes aaien. De koeien hebben het daar goed voorelkaar, een heerlijke krabborstel moest natuurlijk door de jongens zelf worden ervaren. Het was uit kijken met al de mest op de vloer, bijna gleed er één uit. De kalfjes waren zo lief, ze leken veel op een bambie.

Maak jouw eigen website met JouwWeb