Dierenwereldclub

 

Dierenwereldclub: like

 

Beleving van de kinderen op de dierenclub:

Dierenwereldclub Leek woensdag 7 januari 2015

Dierenles: Kriebelbeestjes

Waar: Landgoed Nienoord

Met de kinderen gingen we het bos Nienoord in.

In de kerstvakantie hadden kinderen bij de workshop

koken voor vogels vetbollen gemaakt. Zo waren er nog

vetbollen over die we voor de vogels in het bos gingen

ophangen.  

Kriebeldiertjes ook wel bodemdiertjes genoemd, zijn zeer

nuttige diertjes. Ze ruimen plantaardige en dierlijke afval op.

In de winter verstoppen de dieren zich, maar de super speurders

vonden toch nog pissebedden en een larve. Een beetje struinen

door het bos, was een ware ontdekking.We kwamen van alles

tegen, zoals poepsporen, veren van vogels, etc.

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 14 januari 2015 

Dierenles: camouflage

Dieren maken daar goed gebruik van. Veel dieren die leven op de grond, hebben dezelfde kleur als de omgeving, ze zijn vaak moeilijk te vinden door roofdieren.  Er zijn ook juist dieren zoals tuigers die door de omgeving niet opvallen en op dieren gaan jagen. Dieren zijn heel slim, ze gebruiken trucjes als ze worden aangevallen. Ze doen iets onverwachts, zodat het roofdier schrikt of in de war raakt. Bijvoorbeeld een bepaald soort geit gaat flauwvallen bij bedreigingen. De kameleons zijn insecteneters en proberen hun prooi te verrassen door in een heel snel tempo van kleur te veranderen met speciale cellen in hun huid. Op you tube "kameleon past vliegensvlug zijn kleur aan", is dat heel mooi om te zien. Met de kinderen hebben wij van 2 kameleon's, 1 gemaakt. Een knutselwerk  waar je in een seconde het dier van kleur ziet veranderen.

 

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 21 januari 2015

Dierenles: slangen

Ik kon er niet onderuit om het dit keer over slangen te hebben. Mijn dochter heeft als huisdier een slang. De kinderen waren zo enthousiast, hard kloppend rammelende ze op mijn voordeur. Niet iedereen heeft een slang als huisdier.

We beginnen altijd met een info over het dier, vervolgens kijken we naar een filmpje. Zo bouwen we de dierenlessen op. De kinderen werden steeds drukker. Het werd hoog tijd om de slang te bekijken. De kinderen vonden het super om een slang te mogen aanraken. In het hok mochten we zien hoe mooi dit dier bij de muur omhoog klom.

 

 

Van klei maakten de kinderen baby slangetjes. De laatste 10 minuten gingen we naar buiten om vervolgens het slangenspel te spelen. De kop van de slang probeert de staart te raken. We hielden elkaars hand vast, zo vormden we een lange slang,.

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 27 januari 2015

Dierenles: muizen

Vandaag was het een slechte dag voor de muizen. Veel regen en wind.

Muizen zijn zoog-, nacht- en knaagdieren. De grootste groep van de zoogdieren. Een moeder muis krijgt ongeveer 7 jongen, na 5 weken vertrekken ze uit het nest en kunnen ook al jongen krijgen. Ondanks de snelle voortplanting leven muizen in het wild maar ongeveer een jaar. Muizen kennen vele vijanden. In de wintermaanden trekken muizen veelal naar binnen. In ons huis troffen we in de kelder als op zolder Muizen keutels aan.  In de natuur leven Muizen dichtbij elkaar. De stoere jongens gingen met het hele slechte weer naar buiten. Ze hadden hun handen er aan vol om een paraplu vast te houden. Ondanks dat vonden we toch nog 10 Muizen holletjes. Binnen kwamen we even op adem. Ter afsluiting speelden we een Muizenspel.

 

 

 

 

 

 

Wie is de grootste van de dieren? Groot zijn is handig maar kan ook lastig zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de kleinste.  Een lange nek van de Giraffe is handig om bij de hoogste blaadjes te komen. Kleine dieren eten minder en hebben lang zo'n groot hok niet nodig. Op de foto is te zien hoe de kinderen een omtrek van een olifantenpoot maakten. Dan is je eigen voet wel heel klein toch?

Buiten kregen ze de opdracht om met gewichten te werken. De kleinste vogel weegt nog geen 2 gram. Maar wat is 2 gram?

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 11 februari 2015 Dierenles: Vossen

Zijn vossen slim?

Vossen kunnen heel goed horen met hun grote oren. Ze kunnen een muisje op grote afstand horen piepen, maar de geur werkt alleen op korte afstand. Gemiddeld ruikt een vos een prooi pas op 1.5 meter. Vossen kunnen heel hard rennen, maar hun lichaam heeft moeite met zijwaartse bewegingen. Daar is de haas heel blij mee. In het Nienoordse bos had ik een vossenspel uitgezet met opdrachten. De kinderen genoten van het spelen in de natuur. Zoals klimmen in een omgevallen boom, stenen in het water gooien, lekker stampen in de modder.  Het was een groot feest.  

Dierenwereldclub Leek woensdag 18 febr.

Dierenles: Vleermuizen

Wil je alles weten over vleermuizen? You Tube klokhuis 2014 vleermuis is dan een aanrader.

Vleermuizen maken gebruik van echolocatie, trillingen die terugkomen. Zo kunnen ze heel goed in het donker, vliegen vangen. De wetenschapper denken dat vleermuizen op de kop hangen, om snel weg te kunnen vliegen. Voor de kinderen was dit een lastige oefening. Wij mensen staan liever op onze benen.

De vleermuizen zijn nu nog in winterslaap, straks in maart/april kun je ze tegen het schermer om het huis heen zien vliegen. Maar waar slapen ze nu?  Een leuke leerzame middag was het weer.

Dierenwereldclub Leek woensdag 25 februari 2015 dierenles: nesten

Dieren moet ook weleens uitrusten, slapen of een schuilplaats zoeken om zich te beschermen tegen de kou of een vijand. Dat kunnen bijvoorbeeld nesten, holen of kuiltjes in de grond zijn. Het is wel belangrijk om het nest zo nu en dan schoon te maken. Een 5 tal nestkasten hebben we uit de bomen gehaald. Dit was best nog een vies karweitje. Zo ontdekten we dat andere kleine diertjes hier in de wintermaanden schuilen. Ze hangen er al weer, wat zijn de vogeltjes ons dankbaar.

Dierenwereldclub Leek woensdag 4 maart 2015 watervogels spotten op Landgoed Nienoord

Een prachtige mooie dag, met de club liepen we naar het haventje.Op de steiger langs de boten zwommen allerlei watervogels. De Fuut hadden de jongens nog niet eerder gespot. Futen kunnen zo goed onder water zwemmen. Op de terug reis ontdekkend ze braakballen van een uil op een boomstam. De natuur heeft zoveel te bieden. Wat is er mooier om met z'n allen steentjes in het water te laten regenen. Vandaag een lange maar leuke tocht gemaakt in het bos Nienoord.

Dierenwereldclub Leek woensdag 18 maart 2015

Dierenles: Lammetjes

Waar: boerderij Oosterheerd bij Scheperij op het Landgoed Nienoord

Een prachtige ervaren voor jong als oud. Mike en Ria van der Most hebben daar hun schapen We konden al vele jonge lammeren bewonderen. Dit zie je niet vaak, pas geboren lammetjes met trotse moeders. We werden heel vriendelijk rond geleid. De leukste ervaring was met lammetje Speedy. Zij was de kleinste van een drieling, maar super actief. Ze dolde achter de jongens aan.  Speedy werd bijgevoerd, haar naam zegt al genoeg. Buiten liepen ook al wat oudere lammeren. We troffen het met deze prachtige bijna Lente dag.

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 25 maart 2015

Dierenles:  Het bos door de ogen van .........

Meer zien dan er is. Je denkt er niet bij na, maar op dit moment ben je bezig met je ogen te gebruiken. Wie goed kijkt, ziet een heleboel. Soms zie je zelfs dingen die er helemaal niet zijn. Je denkt dan dat je iets ziet.

Als je naar iets kijkt, maakt het veel uit waar je staat en wat je standpunt is. Kijk maar eens door de ogen van een vogel en door de ogen van een kikker naar hetzelfde bos. Een vliegende vogel ziet het bos anders dan een kikker op de grond.

De kinderen kregen diverse plaatjes te zien, waar je twee verschillende voorstellingen kan ontdekken in het zelfde plaatje. Hierop reageerden de kinderen heel verschillend. Buiten gingen we op onderzoek uit. Het bos door de ogen van een boom, struiken en een torretje. Afwisseling genoeg voor deze middag, binnen kregen ze de opdracht om een bovenaanzicht te tekenen. 

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 1 april 2015

Dierenles:konijnen.

Konijn zijn zoogdieren, maar ook groepsdieren. Dit laatste wordt door de mensen vaak vergeten. Vaak kopen we maar 1 konijn en meestal ook nog in een veel te klein hok. Konijn hebben ruimte nodig, rennen en graven hoort bij konijnen. Wij hebben met de dierenclub vanmiddag konijnenkoekjes gebakken. Een leuke activiteit om ook thuis eens te maken. Mijn 2 konijnen vonden de koekjes overheerlijk. Het recept staat hieronder. De koekjes konden in de oven, en de verrassing jaaa ... het vast houden en het bewonderen van 5 jonge konijntjes. Zo lief en toch ook een beetje spannend bij de jongens. Het liefste hadden we de jonge konijntjes gehouden.......

Recept: konijnenkoekjes voor jouw konijn.

* 150 gr. Biks

* 50 gr. Muesli ( zonder rozijnen)

* 1 eetlepel honing

* 200 ml lauw water

* 10 gr. kamiliebloemetjes

* 10 gr. gedroogde brandnetels

Eerst het biks fijn maken tot poeder door bijv. een vijzel, maar met een hamer kan dat ook. Voeg de honing toe en de muesli, goed mengen. Daarna het water met de kamilie en evt. brandnetelbladeren. Kneed het geheel om vervolgens diverse koekjes ervan te maken. 30 a 40 minuten in de oven op een tem. van 170 graden. Succes!

Dierenwereldclub Leek woensdag 8 april 2015

Dierenles: Insectenhotel

Insecten vormen de grootste groep dieren op Aarde. Meer dan 70 procenten van alle diersoorten op Aarde zijn insecten.

In iedere tuin leven insecten. Kinderen zijn soms een beetje bang, maar vinden het wel leuk om naar insecten te kijken. De

meeste insecten zijn ongevaarlijk en juist nodig voor een mooie tuin!  Wij hebben tijdens de dierenles een insectenhotel gebouwd. Een insectenhotel biedt onderdak en is een schuilplaats. Bijen en wespen leggen hierin eitjes en brengen hun jongen groot. Goed voor de bestuiving van je planten en je helpt de insecten en het is leuk en leerzaam voor je kinderen.

In en rond onze tuin vonden we allerlei dingen waarmee we het hotel gingen inrichten. De eerste insecten hadden we al te pakken. Met alle spullen uit te tuin zaten ook insecten verstopt. Twee vliegen in één klap toch. Mooie resultaten zijn het geworden. Kinderen plaats het hotel op een rustige, zonnige plek in de tuin. Op een hoogte tussen 1.5 tot 2 meter  boven de grond, gericht op het zuiden. De insecten zullen jullie dankbaar zijn.

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 15 april 2015

Dierenles: Schaatsrijders

Waar: Landgoed Nienoord

Schaatsrijders kunnen op het water lopen. Hoe zit dat eigenlijk?

Aan de hand van een aantal proefjes, hebben we ontdekt wat waterspanning betekent. Daar maken schaatsrijders gebruik van. Maar wat als het water vervuild is? De kracht van waterspanning brokkelt af, met gevolg dat de schaatsrijders verdrinken. In deze  dierenles hebben de kinderen een waterkijker gemaakt. Ook konden we deze kijkers uit proberen bij de sloten rond de boerderij Oosterheerd.

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 22 april 2015

Dierenles: waterdiertjes zoeken

Waar: Landgoed Nienoord

Wat gaan we doen? We onderzoeken de helderheid van het water. Dit doen we door de zichtdiepte van het water te meten.Hoe diep kan jij in het water kijken? Een ander opdracht was, hoe snel een kurk van A naar B drijft. Hebben wij hier met stromend water te maken? We waren eigenlijk te vroeg voor in het jaar om allerlei waterdiertjes te vinden. De schaatsrijders waren er gelukkig, en nog net op tijd, voor het vangen van de kikkervisjes.

Bij mij thuis kreeg iedereen een klein potje met een aantal kikkervisjes. Leuk voor thuis om de ontwikkeling te volgen.

  

  

Dierenwereldclub Leek woensdag 29 april 2015

Dierenles: Regenwormen

Waar: in en om de tuin

Om voor de kinderen het een beetje spannend te maken, had ik een zwarte tunnel gemaakt want regenwormen hebben in de grond ook een soort van tunnelstelsel. Dit was fantastisch, een leuk spelletje, erin en eruit. Regenwormen hebben geen ogen en geen oren, ze gebruiken hun huid om te voelen. Wormen zijn in de natuur heel belangrijk. Als ze massaal op vakantie zouden gaan, zag het bos en onze tuin er toch heel anders uit. Buiten mochten ze struinen en ontdekken hoe je het beste wormen kan vinden. Met dit droge weer was het lastig, regenwormen zitten dan veel dieper. Maar we hebben een aantal gevonden voor het wormenhotel. Met een wormenhotel kun je de wormen goed observeren en bestuderen.  

 

Dierenwereldclub Leek woensdag 27 mei 2015

Dierenles: Eieren

Waar: eigen locatie

Tijdens deze dierenles hebben wij diverse proefjes gedaan. Soms zijn de dingen anders dan ze lijken. Een ei maak je zo kapot of toch weer niet? De proefjes sterke eieren en eitjes knijpen gaan allebei over de sterke ronde vormen van het ei, door de ronde vorm wordt de kracht verdeeld over het hele ei, als er een barst in het ei zit lukt het verdelen van de kracht niet meer en gaat het kapot. Het proefje 4 sterke  eieren, een gewicht van 11 kg. boeken was voor de eieren geen enkel probleem. De jongens hadden het hier daar en tegen wel heel moeilijk om de Jumbo tas met de boeken te tillen.

Het proefje staand ei gaat vooral over het steunpunt van het ei. Door de zout korreltjes maak je het steunpunt breder en kan het ei blijven staan. Met deze proefjes keken de kinderen met ander ogen naar een dood gewone ei.

Een leuke leerzame les, waarbij veel is gelachen. De laatste 10 min. was het buiten spelen met een stuiter ei.

Een geluk bij een ongeluk. Tijdens de dierenles kwamen de kinderen een doodde mol tegen. Zielig, maar het moment om een mol van zo dichtbij te bekijken. Wat een poten heeft dit diertje!

Tussen de bloemen, waren bodemdiertjes als hommels al druk in de weer. Wat is er mooier om te struinen en ontdekken.

Deze laatste dierenles voor de vakantie, sluiten we af in het bos. Tussen hertenkamp en podium Nienoord, is een uiters mooi plek om het spel verstoppertje te spelen.  De tijd vloog voorbij, snel weer terug. De moeders stonden al op ons te wachten. Ik wens iedereen een fijne vakantie. Bedankt voor jullie mooie tekeningen.

 

Dierenwereldclub woensdag 3 juni 2015

Dierenles: struinen in het bos

 

Woensdag 2 september starten de dierenlessen weer.

Het thema is Diersporen.

dierenwereldclub woensdag 9 september: Insectenhotel

Een insectenhotel biedt nesthulp, slaap- en overwintering mogelijkheden voor veel nuttige soorten insecten. Met de groep kinderen zijn wij eerst op internet wezen kijken naar een filmpje over hoe bouw je een insectenhotel. Voor dennenappels gingen we naar het centrum. In het Nienoord bos staan naar mijn weten geen Dennenbomen. Dennenappels zijn geschikt om in een hotel te plaatsen. Zo zijn er zoveel natuurlijke producten als: houtsnippers, stro, hooi, stronken waar dieren dol op zijn.

 

Naast ons huis staan bamboe planten, heel goed te verwerken in ons grote insectenhotel. Bamboestengels zijn gemakkelijk op maat te knippen. Insecten kruipen in de holtes van de stengels. In het zonnetje hebben de kinderen hard gewerkt om hun houten bakje vol te krijgen. Aan het einde van de dierenles mochten de kinderen hun bakje in het hotel plaatsen. De ouders konden zien hoe leuk de kinderen hiermee bezig waren.

Een aanrader voor uw eigen tuin!

Dieren les Woensdag 16 september thema: slakken

De kinderen wisten weinig over de slakkenwereld , grappig want deze dieren zien we toch zo vaak bij regenachtige dagen. Maar is een slak nou een nachtdier? Kan een slak achteruit lopen? Waar zitten de organen en de ademopening? Allemaal kennis vragen wij in de dierenwereldclub aandacht aan kunnen besteden . Al snel wisten de kinderen waar je slakken kon aantreffen. Voordat we het door hadden, was de bak gevuld met allerlei soorten slakken. Een slak op de hand voelt heel sluimerig. Aan de voorkant van de voet, vlakbij de mond van de slak zit een klier waarmee de slak slijm kan maken. Achteruit lopen geeft daarom problemen. De topper van de dieren les was slakkenrace. Tja hoe krijg je nou een slak vooruit. Vocht is belangrijk, de glazenplaat werd telkens nat gespoten. Op een vochtige ondergrond kruipen slakken sneller. En met het voorhouden van een slablaadje lokten we de slakken. een spannende race. Het lekkerste was een slak eten. Gelukkig niet de slakken uit onze tuin. We hebben van een knakworstje en bladerdeeg voor het huisje, een heerlijk smul hapje gemaakt. 

Dieren les woensdag 23 september thema; kippen

Plaats: Happychicken en Overgauw Tolbert

We werden hartelijk ontvangen door Harry, die ons rondleidde

Zoveel kippen bij elkaar, dat was interessant. Een goede vraag kwam uit de groep, is dit niet zielig? Deze duizenden kippen mogen met 26 weken naar buiten, daar hebben ze een heel weiland voor hun zelf. Maar kippen houden ook van samen zijn, daardoor zie je steeds grote groepen bij elkaar. Deze kippen zijn nog te jong om elke dag een ei te leggen, en de eieren vertonen soms scheurtjes of in één ei zit een dubbele dooier. De kinderen mochten deze eieren van de lopende band uitzoeken. In een hok zitten met een groep kippen, was best wel spannend ook voor de kippen.  Dan is het belangrijk om heel rustig te blijven. Voor diegene die dat wilde, mocht je van Harry een kip knuffelen. Sommige kinderen waren steeds de kip weer kwijt. Probeer maar eens een kip te vangen   Gelukkig kon Harry dat!

Zeven kinderen ze genoten ieder op zijn manier. Je zag voel en kijk kinderen, mooi om deze natuurbeleving te aanschouwen. Ik heb ontzettend genoten evenzo ook Harry en de kinderen van de dierenwereldclub.

Dierenclub woensdag 30 september: thema schuilplaatsen maken voor de dieren in het bos.

Waar: Bos Nienoord.

De nachten worden kouder, de dieren bereiden zich voor op de winter. Niet alle dieren blijven de winter in Nederland, ze trekken vaak naar het zuiden. Sommige dieren gaan de grond in. De kinderen van de dierenclub werkte mee aan het project schuilplaatsen maken voor dieren zoals, egels, konijnen en voor allerlei insecten. Een vrije opdracht in de natuur, maak gebruik van wat je daar tegen komt. De kinderen gaan op in de natuur, ze leven zich zo mooi uit en ontdekken, beleven, waarderen en respecteren dier en natuur.

De natuurbeleving van jongens en meisjes zijn heel verschillend. De jongens bouwden grote hutten waar ze zelf ook van profeteren. De meisjes maakten een veel kleinere beschutting. Zij hadden meer detail voor eetvoorraden als beukennootjes verzamelen, veertjes en bladeren zoeken voor warmte. Een aantal kikkers en padden schrokken van ons aanwezigheid. Ze werden voor hun winterslaap nog even begroet door de kinderen. Jongens zijn ook een beetje doldriester. Eén van de jongens belandde met zijn laars in een blubber sloot en kwam vast te zitten. Dan help je hem, maar vervolgens vliegen alle jongens over de sloot en hopen op het zelfde eind resultaat.  Schijnbaar is dit ook natuurbeleving!

Dierenclub woensdag 7 oktober: thema Hamsters als huisdier?

Zijn hamsters wel geschikte huisdieren voor kinderen omdat het nachtdieren zijn?  welke verzorging is belangrijk voor dit dier? Tijdens de dieren les kwamen deze vragen aanbod. De kinderen mochten één Hamster aaien of vast houden we hebben er namelijk twee. Hamsters lopen veel in de vrije natuur. Het hok waarin ze leven is eigenlijk veel te klein. Dagelijks mogen ze eruit om in een grote bol door de kamer heen te rennen. Veel lol bij de kinderen, die er vervolgens hard achter aan gingen. Als groepsactiviteit mochten de kinderen van dozen een mooie doolhof maken voor de Hamsters. Een hele klus. De kinderen werkten hard, en hadden geen tijd voor ranja!  Heel nieuwsgierig dwaalde de Hamster in de doolhofjes. Buiten waren de  kinderen zelf even een Hamster. Tijdens een uitgezet parcours, was het hamsteren geblazen. 

 

Dierenclub woensdag 14 oktober: thema Circusdieren 

De eerste rondreizende tentcircus was rond 1830. De laatste decennia is er meer weerstand ontstaan tegen circusnummers met levende dieren. Vooral het gebruik van wilde dieren in circussen ondervindt steeds meer kritiek van dierenbeschermingsorganisatie. Uit wetenschappelijk onderzoek kwam het volgende naar buiten: (Wikipedia.org/wiki/circusdier)

* De voedingstoestand is in 66% van de gevallen ondermaats.

* 98% per 24 uur verblijven leeuwen in een binnen verblijf, van gemiddeld 5m.

* Olifanten staan gemiddeld 17 uur per dag vastgeketend aan voor- en achterpoot.

* Ongelukken: 18 doden in de afgelopen 20 jaar. 

Aan de hand van een aantal stellingen hierover, mochten de kinderen kiezen uit EENS, ONEENS, GEEN MENING. Bewustwording van hoe circusdieren leven. De meesten hadden hier best wel een goede mening over.

Circus Renz Internationaal, staat momenteel op het evenemententerrein Nienoord, naast onze deur. Een mooie gelegenheid om de circusdieren te bekijken. Opdracht was welke dieren komen voor in dit circus en maak een tekening. Grote  tekentalenten bij de dierenclub. Het bleef daar niet bij, zonder dieren kunnen de kinderen hun eigen circus voorstelling geven. We hebben geoefend met een één wieler, jongleren met 3 balletjes en draai maar eens een bord op een stok.  Grote pret bij de circus dierenclub.

 

 

Een mededeling:

Gezien de groei van het aantal kinderen op de Dierenclub, heb ik besloten om tussendoor geen vriendjes/vriendinnetjes meer mee te nemen. Daarvoor is de 9de dieren les, ter afsluiting van het blokje. We gaan dan met de groep naar het bos.

 

 

Dierenclub woensdag 21 oktober : natuurbeleving in het bos

De natuur is momenteel zo mooi. dan te weten dat veel kinderen tegenwoordig niet meer in een bos komen. Wat maakt de natuur wel niet los bij kinderen. Zoals één van de kinderen het verwoordde dit was de mooiste dieren les. Wat maakt deze les dan zo anders? Kijken en voelen stonden centraal.Tijdens de wandeling kregen de kinderen de opdracht om de juiste boom bij het blad te zoeken. Een andere opdracht was kijk eerst goed naar de bomen, zoek een boom uit en probeer deze geblinddoekt terug te vinden. Een belangrijk onderdeel was zelf ontdekken, proef een tamme kastanje of hoe houd je een prikkelde tamme kastanje vast. Zelf een eikel in de grond poten en hopen dat het een mooie oude boom wordt. etc.

Het was een geslaagde middag.

Dierenwereldclub woensdag 27 oktober: voederplaat maken voor de vogels in de winter.

Zo nu en dan gaan we iets maken voor de dieren in de natuur. De kinderen vinden dit een leuk onderdeel van de dierenclub. Wat is het mooi om je eigen voederplaat te maken om vogels blij te maken in jouw tuin. Geef je regelmatig vogels wat te eten, komen ze ook sneller terug. Koolmezen, Roodborstjes, Merels komen vaak op het voer af. Ze zijn erg mooi geworden. De kinderen konden allen goed timmeren. Geen kreet gehoord van een zere duim.

Tijdens het evaluatiegesprek van 9 dierenlessen, bleek dat maar weinig kinderen van de dierenclub naar deze website kijken.

Ouders, aan jullie om de mooie foto's te laten zien. 

Dierenwereldclub  woensdag 18 november: Thema Slangen in Nederland

Ons land is een land van koeien en kikkers, niet van slangen. Toch leven deze reptielen bij ons. Gewoon in het wild. Nou ja gewoon. Je moet er wel wat voor doen om ze te zien te krijgen. En je moet vooral wat van ze afweten. Dan weet je waar en wanneer je naar ze moet zoeken. Er leven 3 soorten slangen in Nederland, de Ringslang, de Adder en de Gladde slang. Op de hei komen we de slangen tegen zoals in Bakkeveen,  Best nogal interessant onderwerp voor de kinderen.

Slangen zijn reptielen en houden niet zoals huisdieren van aaien. Mijn dochter heeft een Python slang van bijna een jaar oud. Deze slangen leven in Afrika in het wild. De Python van haar leeft in een terrarium, waar het warm en vochtig is. De kinderen mochten de slang voelen en natuurlijk goed bekijken. Dat was best spannend!

Slangen kunnen niet zo goed zien met de ogen. Het spel met een blinddoek voor en dan raden wat je voelt vonden de kinderen grappig.  En als slot de activiteit slangetjes maken van brooddeeg.  

 

 

 

Dierenwereldclub woensdag 25 november: thema kippen en eieren

Eieren de meesten lusten wel een gekookt of gebakken ei. Waar komt onze eieren vandaan? Natuurlijk ... van een kip. De aandacht ging vandaag naar het bewust worden van de leefsituatie van de kippen in Nederland. Zeer triest eigenlijk ontdekten de kinderen. De kooikippen hebben niet meer ruimte dan een A4tje met 10 kippen boven op elkaar. Leven op een rooster. Door gebrek aan ruimte en afleiding wordt er onderling veel op elkaar gepikt.

De eieren in Nederland krijgen een nummer. Biologisch ei: code 0 (de kippen veel ruimte, een uitloop naar buiten en biologisch voer) Vrije-uitloopei: code 1 ( het verschil met 0 is dat nummer 1 geen biologisch voer krijgt) Scharrelei: code 2 ( deze kippen komen nooit buiten. Ze leven in een dichte grote stal met duizenden)  Kooi-ei: code 3 (De kippen zitten levenslang vast in een kooi).

De vorm van de eieren zijn heel sterk, die maak je niet zomaar stuk. De kinderen kregen opdrachtjes om dat zelf te ervaren. Tot slot mochten ze zelf een eitje bakken. Als je dit nog nooit hebt gezien is het wel lachen. De eieren vlogen ons om de oren.

 

Dierenwereldclub woensdag 2 december thema: Honden

U vraagt wij draaien, op verzoek van M. of de dieren les een keer over honden mocht gaan.

Bij de voordeur lag een nep drol, nep ....?  Het zag er wel heel echt uit!. 

Honden zijn er in allerlei maten . Hoe gaan wij als mens met deze dieren om. Kennis is nodig om bijtgedrag te voorkomen. Honden bijten niet vanzelf, aan houding en gedrag kun je al veel over de emoties waarnemen. Hoe herken je een bang dier? Waar moeten wij opletten? Met de kinderen hebben wij via een Power Point veel informatie gekregen. Naast kennis is het altijd leuk om een spelletjes en/of opdrachten te maken. Honden kunnen beter ruiken dan de mens, De kinderen kregen 7 geurtjes, met de ogen dicht is het best lastig om dit te raden.  Zoek de hondenspullen door het warm/koud spel. En als laatste welk voorwerp is op de tafel weggehaald. Goed kijken dus.

Dierenwereldclub woensdag 9 december thema: Zwanen

Witte zwanen, zwarte zwanen wie gaat er mee naar Engeland varen.........

Vandaag stonden de zwarte zwanen in het teken. De zwarte zwaan is iets kleiner dan de witte. De zwarte zwanen leven in Australië.  De fam. Lise  hebben 2 zwarte zwanen met 6 jongen van 3 oktober.

Jonge Zwanen worden in de winter hier geboren, het is daar zomer nu. Op de boerderij bij Jaap en Anneke Lise, is het heel gezellig met allerlei dieren zoals kippen, eenden, pony's konijnen, uilen etc. De kinderen hadden thuis al heel veel informatie vragen bedacht. Wat ging de tijd snel. Een toffe middag!

 

Dierenwereldclub woensdag 15 december thema: Voedseljacht

De laatste dieren les voor de Kerstvakantie en voor dit jaar 2015.

Naar het Nienoord bos in Leek is voor de kinderen telkens een nieuwe uitdaging. Kinderen komen tegenwoordig niet vaak in een bos. Wat is nou leuker om te struien dwars door het bos heen. Daar ontdek je holen van diverse dieren en allerlei andere diersporen.

Het spel Voedseljacht werd door de kinderen uitgevoerd. Twaalf plastic bakjes waren verstopt in een bepaald gebied. In ieder bakje zat voedsel. Aan de hand van foto's van dieren, was het zoeken naar de juiste combinatie. Bijvoorbeeld vetbollen, welk dier houdt hier heel erg van? Tijdens de zoektocht kwamen ze inderdaad holen van dieren tegen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb